Kontorindretning på den nemme måde

5 tips: Sådan undgår du musearm og belastningsskader

Sidst opdateret: 11 Jan 2024
sådan undgår du musearm og belastningsskader

En museskade kan være en smertefuld oplevelse. Få vores 5 tips til, hvordan du nemt kan undgå musearm.

ur ikonLæsetid: 3 min.

Vi tilbringer i dag meget mere tid foran computeren end end vi tidligere har gjort. Det gælder både på arbejdspladsen og i hjemmet. Mange af os har med udviklet dårlige vaner, der kan medføre belastninger, spændinger og i sidste ende skader.


Her får du 5 gode råd til at undgå en musearm

1. Tag 5 min. pause hver time

Sørg for få bevæget dig i løbet af din arbejdsdag. Indlæg nogle små pauser. Når du holder små pauser hjælper det kroppen med slappe af og tvinger dig også til at ændre din arbejdsstilling. Når du holder pause, så sørg for at komme væk fra skrivebordet og gå en tur rundt omkring. Ellers kan du også benytte pauserne til at lave 10 nemme strækøvelser.


2. Variere din arbejdsstillinger

Uanset om du har investeret i den mest ergonomiske kontorstol på markedet, så er variation afgørende for en sund arbejdsstilling. Har du et hæve sænkebord, kan du hejse bordet op hver gang du taler i telefon eller skal ud og hente kaffe.


3. Brug genvejstaster og undgå at klikke for meget på musen

Ved at bruge genvejstaster undgår du for mange ensidig kliks med musen, som kan være belastende for din underarm. Især dobbeltklik.


4. Find en behagelig og naturlig position for dine arme og skuldre

Mange mennesker sidder klar med fingeren på musen hele tiden, også selvom du ikke skal klikke på musen. Dette skabe en unødvendige og uhensigtsmæssig arbejdsstilling, som belaster dine arme og fingre. Sørg for at slappe helt af i fingrene ved at hvile underarmen på skrivebordet eller kontorstolens armlæn. Du kan mærke du har fundet den rette position, når dine arme og skuldre slappe helt af og det føles helt naturligt.


Lyt til din krop. Vær opmærksomme på de små tegn din krop giver dig.


5. Placér musen rigtigt foran dig

De fleste har musen placeret ude ved siden af tastaturet. Dette er ikke særlig godt, da du risikere vrid i skulder og albue. Sørg i stedet for at placere musen foran tastaturet, så musen er midt i foran dig. Hvis du arbejder meget på en bærbare PC, så vil vi anbefale at du bruger en ekstern tastatur og mus i stedet for at undgå belastningsskader.


Har du meget stillesiddende arbejde foran computerskærmen, så anbefales det at bruge en RollerMouse. Dette vil være den mest optimale løsning

Har du styr på hjemmekontoret?


Er du en af dem, der arbejder meget derhjemme, så er det en god idé at få investeret i en ergonomisk kontorstol og hæve-sænkebord. Du skal have varieret din arbejdstilling i løbet ad dagen, så du undgår skader.


Det er ikke gratis at udstyre sit hjemmekontor med ergonomiske kontormøbler. Enten skal virksomheden stille møblerne til rådighed for dig, ellers skal du anskaffe møblerne selv til hjemmearbejdspladsen. Men her får du sjældent fradrag for omkostninger til hjemmearbejdspladsen, da det oftest er svært at leve op til de strenge krav og regler. Her vurderes der oftest, at det er en privat udgift.


Kan din chef ikke hjælpe dig med hjemmearbejdspladsen, så findes der heldigvis en ordning du kan bruge. Kontormøbler på bruttolønsordning handler om, at medarbejderen går ned i løn i en periode og betaler af på møblerne. Der er en række fordele for både virksomheden og medarbejderen. Læs mere om bruttolønsordning.