Kontorindretning på den nemme måde

Balancebræt: Træn dig til en bedre balance med et balancebræt

Sidst opdateret: 14 Maj 2020
Træn dig til en bedre balance med et balancebræt

Styrk din balance på kontoret med et balancebræt.
Se også vores udvalg af balancebræt og ståmåtter her.



ur ikonLæsetid: 2 min.

Hvad er et balancebræt?

Et balancebræt - også kaldet vippebræt, er et ergonomisk redskab til at træne dine muskler og aktiverer hele kroppen. I dag findes der flere forskellige balancebræt på markedet. Nogle er meget simpelt opbygget, mens andre er mere avanceret, hvor de har en justerbar kugle under sig til at justere modstanden.


En god balance handler ikke udelukkende om at kunne stå stabilt på ét ben. Jo ældre vi bliver, jo ringere bliver vores hjernes samspil med de forskellige systemer, hvilket i sidste ende vil påvirke balancen.


Vi tænker ikke over det til daglig, men balancen spiller en stor rolle i vores liv. Balancen gør, at du er i stand til at foretage dig forskellige hverdagsaktiviteter hvert eneste dag som f.eks. at gå en tur, gå op og ned ad trappen osv.


En god balance kommer ikke af sig selv, men skal trænes over tid. Uanset om man er ung eller gammel, er det en god idé at træne sin balance. Du kan enten kaste mange penge efter et fitnessabonnement eller hyre en fysioterapeut, men det er faktisk ikke nødvendigt for at træne balancen. Blot ved at investere i et balancebræt og vælge denne fremfor din kontorstol lidt tid af dagen, så kan du sagtens opnå de store synlige sidegevinster.

 

Hvad træner jeg med et balancebræt?

Du træner sådan set hele kroppen, når du står på balancebrættet - specielt din coremuskler. Vægten fordeles naturligt, ligeligt på fødder, knæ- og hofteled samt alle musklerne på kroppen aktiveres.


Din koordination, balance og reaktionsevne bliver markant bedre med et balance board. Det minimerer risikoen for vrid og forstuvninger under leg og sport. Desuden bliver koncentrationsevnen også bedre, dermed er du i stand til produktivt at kunne løse din arbejdsopgaver i hverdagen.


Et balancebræt er et perfekt supplement til dit hæve sænkebord. Du får ikke kun varieret din arbejdsstillinger i løbet af dagen, men du sikrer også at du får et aktivt arbejdsstilling gennem hele dagen. Det er træning, mens du er på arbejde - uden at du rigtig lægger mærke til det.

 

Hvordan skal jeg træne med et balance board?

Det er ret nemt og hurtigt, at komme i gang med at træne med et balancebræt. Placer begge fødder på dit balance board, og vip fra side til side. Afhængig af hvilket balancebræt, kan man justere niveauet, så det bliver mere udfordrende.


Hvis du har et hæve/ sænkebord, bør du justere bordet, således at dine albuer er i samme højde som bordpladen. Så kan du nemlig stille dig op på dit balancebræt, mens du står og arbejder. 


Start langsomt ud, f.eks. 10 minutter hvert time. Dermed undgår du overbelastning af musklerne, da vippebrættet aktiverer hele kroppen. I takt med at du kommer i bedre form, kan du øge antallet af minutter ugentligt. Efter en måneds tid, når din krop har vænnet sig til balancebrættet, kan du opnå den fulde effekt ved at stå op mindst 50% af arbejdstiden.


Sørg for at variere din arbejdsstilling. Så du skiftes til stå op og sidde ned i løbet af dagen.

 

4 nemme vippebræt øvelser, som træner din balance


Disse øvelser kan enten udføres på et balancebræt som Steppie og Gymba balance board eller på gulvet:

  • Stil dig med hoftebredde mellem fødderne med ret ryg, og løft dig selv op på tæerne. Lav 3x12 øvelser. Dvs. gentag øvelserne 12 gange, kort pause og forfra igen. Indtil du har udført gentagelserne i tre omgange.
  • Stående diagonalløft: Stil dig med fødderne samlet og ret ryg, læn dig lidt forover. Lad venstre arm gå frem og op, samtidig med at høje ben føres strakt bagud. Vend tilbage til udgangspunktet, og skift side. Gentag disse øvelser 3x12 gange.
  • Hold balancen på et ustabilt underlag, f. eks. vippebræt, balancebræt, luftmadras osv.
  • Stå på ét ben, uden at støtte dig op ad noget, husk at skifte ben! Vil du udfordres? Prøv at lukke øjnene, imens du udfører denne øvelse. Når du slår synssansen fra, stiller du større krav til de øvrige sanser.

Se de udvalgte balancebræt og måtte

Back App 360

Back App 360

1.295,-
1.230,-
DU SPARER 65,-
Gymba Active Board

Gymba Active Board

1.209,-
969,-
DU SPARER 240,-
StandUp måtte

StandUp måtte

1.044,-
964,-
DU SPARER 80,-

Træns imens du arbejder, det ikke snyd - bare smartere!