Kontorindretning på den nemme måde

Covid-19: Sådan gør du dine kontormøbler rent

Sidst opdateret: 11 Dec 2020
Covid-19: Sådan gør du dine kontormøbler rent

Under Covid-19 har hygiejne aldrig været mere vigtigt til at forebygge smitten. Derfor har vi lavet en guide til dig, hvordan du rengører dine kontormøbler bedst.

ur ikonLæsetid: 4 min.

Overførsel af coronavirus foregår primært ved kontakt med en smittet person, men kan også forekomme ved berøring af inficerede overflader. Coronavirus kan ikke smitte gennem huden, men hvis du rører ved et inficerede område og fører hånden op til din næse, mund og øjne - uden at have vasket hænder først eller brugt håndsprit, så risikerer du at blive ramt af Covid-19.


Coronavirus kan overleve på overflader i alt fra et par timer og op til flere døgn, afhængig af temperatur og luftfugtighed. Men ifølge afdelingleder og overlæger på Statens Seruminstitut Tyra Grove Krause, så er risikoen lille for at blive smittet af den vej. Overlevelsen på overfladen afhænger meget af, hvilken form virus er afsat i. Hvis det kun er nogle små stænk, der hurtigt tørrer ud, så vil overlevelsen for virussen være dårlig i forhold til, hvis den havde været afsat i en stor og fugtig snotklat.


Hvad er forskellen mellem desinfektion og rengøring af kontormøbler?

Når du skal forhindre spredning af bakterier, er det vigtigt at forstå forskellen mellem rengøring og desinfektion. Rengøring betyder at man fjerner en mængde bakterier, snavs og urenheder. Det gør du f. eks. ved at bruge en sæbesvamp og vand til at tørre et synligt snavset bord med.


Desinfektion er, når du bruger kemikalier til at dræbe bakterier. Det kan f. eks. være ved brug af rodalon. Her handler det ikke om at får dine kontormøbler til at se pæne ud, men at sørge for at få fjernet og desinficeret det du ikke kan se på overfladen. Med et desinficeret produkt nøjes du ikke bare med at skubbe uønskede bakterier rundt på overfladerne, men derimod sikrer du at de bliver fjernet.


Derfor anbefales det, at man først rengøre og derefter desinficerer for at reducere risikoen for smitte bedst muligt.


Hvordan håndterer man forurenet kontormøbler?

Har du en mistanke om, at dine kontormøbler er forurenet med Covid-19, så bør du gøre følgende:

  • Følg de oficielle myndighedernes retningslinjer
  • Lad vær med at bruge dine møbler i mindst 48 timer
  • Luft godt ud i rummet og lav gennemtræk, før du gør rent


Sådan rengører du overflader og bordplader


Træ finér

Er bordpladen af træ finér, så skal du være opmærksom på, det kun tåler vask og aftørring i begrænsede mængder. Træ finér tåler ikke vand. Bordplader fra Dencon, der har en slidstærk topcoat kan godt tåle at blive sprittet af. Almindelig træ finér med vandbaseret lak tåer kun i meget begrænsede mængder.


Linoleum

Det fantastiske ved Linoleum er at det af natur er antibakterielt, men skal vedligeholdes jævnligt. Det skal gøres med det rette plejemiddel, da overfladen hverken tåler ikke sprit eller fedtopløsere.


Linoleum er bl.a. fremstillet af terpentin og naturlig harpiks.
Det kun du læse mere om: Hvad er Linoleum


Den rette plejemiddel du kan bruge til din Linoleumsoverflade er en Linoleums rens.


Laminat

Både standard og højtrykslaminat tåler rengøring med sprit og ethanol. Dermed er overfladerne bestående af Laminat nemt at desinficere. Men det skal helst have overfladebeskyttelse efterfølgende, så derfor er det nemmeste at bruge en færdigblandet Laminatrens.


Nano Laminat

Nano Laminat tåler alle former for opløsningsmidler og afspritning. Der kræver ingen efterbehandling. Til daglig anbefales det er bruge en Nano-laminat rens.


Sådan rengører du polyester stof

Er der polyester stof på dine stofmøbler, så kan du desinficére polyester med ethanol for at ødelægge virus og bakterier. Efterfølgende kan du rense og vaske polyesterstof med sæbe og vand.


Er din polyester stof fra Gabriel kan hovedparten vaskes ved 74 grader.


Husk, at benytte værnemidler som engangshandsker, forklæder og mundbind for ekstra beskyttelse. Sørg for at vaske hænder umiddelbart efter, at du tager handskerne af. Under hele rengøringsforløbet skal du undgå at røre dit ansigt, næse og øjne.


Sådan gør du uldstof rent

I tilfælde af kontaminering skal møbler betrukket med Gabriel uldstof helst forlades ubrugt i mindst 48 timer. Hvis ikke dette er en mulighed kan Gabriel uldstoffer desinficeres med ethanol. Men dette anbefales kun, hvis det er absolut nødvendig og der ikke er andre muligheder. Når uldstoffet desinficeres med ethanol vil det forårsage farveændringer og kan reducere stoffets levetid.


Læs mere: Desinficering af Gabriel stof


Hold afstand og foretag hyppigere rengøring af dine møbler

For at mindske risikoen for smitte, så bør du som udgangspunkt holde afstand. Myndighederne siger der skal være 2 meters afstand mellem medarbejderne. Dernæst bør der foretages hyppigere rengøring af kontormøbler andre overflader på arbejdspladsen og i hjemmet.

Hvis du bruger afskærmning mod smitte, kan du både gøre det lettere at holde afstand og mindske spredningen af dråber. Vores smitteafskærmning er lavet af PETG-plast og kan rengøres med sprit og almindelige rengøringsmidler.