Kontorindretning på den nemme måde

Hvorfor skal man investere i en god ergonomisk kontorstol?

Sidst opdateret: 11 Dec 2020
Hvorfor skal man investere i en god ergonomisk kontorstol?

Hvorfor skal man investere i en god ergonomisk kontorstol i stedet for en almindelig arbejdsstol?

ur ikonLæsetid: 4 min.

Hvad er en ergonomisk kontorstol?

Ergonomi handler om kroppens arbejde i samspil med omgivelserne. For at skabe et godt arbejdsmiljø er der en række krav, der skal være på plads. Har du kontorarbejde vil det være meget stillesiddende opgaver du sidder med. Derfor bør du have en ergonomisk kontorstol stillet til rådighed.


En dårlig arbejdsstol eller en stol, der ikke er indstillet korrekt kan give dig dårlig kropsholdning, uhensigtsmæssige arbejdstillinger og belastningsskader. Vores kroppe er ikke skabt til statiske arbejdstillinger. En god ergonomisk kontorstol skal kunne tilpasses din krop. Det er din helt egen personlig arbejdsstol, som skal indstilles efter dig.


Hvad er fordelene ved en ergonomisk arbejdsstol?

En ergonomisk kontorstol er helt sikkert det bedste valg, hvis du ofte bruger flere timer på stillesiddende aktiviteter på en dag eller uge. Der er stor forskel om du bruger 4 timer eller over 8 timer dagligt på din kontorstol. En god supportstol skal altid vælges ud fra formålet, og hvor mange timer du kommer til at tilbringe i stolen.


Fordelene ved en god ergonomisk kontorstol er, at stolen kan forebygge typiske skader, der opstår ved forkert belastning af kroppen over længere tid med siddende arbejde. Sidder du lige nu på en almindelig spisestol i mange timer om dagen, så bør du overveje om du ikke skal have din nuværende stol udskiftet. Det kan hurtigt blive en lang og dyr affære, hvis man får smerter og skader i ryg, lænd, arme, nakke og skuldre. 


Hvilke ergonomisk kontorstol passer til mig?

Der findes en del kontorstole ude på markedet. Nogle er gode til at forebygge rygssmerter, mens andre giver dig en god siddekomfort. Det er meget forskelligt, hvad kontorstole kan. 


Vi anbefaler at du vælger en kontorstol med mulighed for variation, flydende vip, mulighed for at ændre højde, indstilling af sæde og ryg. Alle de ting er med til at støtte din krop gennem en arbejdsdag. En god lændestøtte er altid at foretrække evt. med en længepumpe. Så kan du undgå at ryggen krummer. En god lændestøtte hjælper dig til, at du sidder mere som et S form. Det er rigtig godt for din ryg og nakke.


Læs også: Sådan vælger du den bedste kontorstol


En god arbejdstilling handler ikke kun om at have en ergonomisk kontorstol at sidde på. Men det handler i høj grad om dine omgivelser. Belast din krop mindre ved at kombinére aktiv siddestilling, mulighed for at ændre bordhøjde, så de er tilpasset arbejdsopgaverne. Undgå at arbejde i en fastlås stilling. Det er ikke godt for kroppen. Det er vigtigt, at du har mulighed for at ændre din siddestilling, så du undgår ensidigt og gentagende belastning. Små bevægelse er guld værd for kroppen, da de aktiverer dine muskler og sender blod rundt i kroppen.


Brug gerne 5-10 min. på at lære alle indstillinger på din kontorstol at kende. Her finder du ud af, hvilke siddestilling du syntes er mest behagelig for dig. Den perfekte siddestilling findes ikke. Den bedste arbejdstilling er at skifte til den næste stilling.


Arbejder du hjemmefra?

Når du arbejder hjemme, så er det vigtigt, at du også har en ergonomisk kontorstol og skrivebord ligesom på arbejdspladsen. Har du måske allerede talt med chefen omkring mulighederne for at få en bedre hjemmearbejdspladsen, men økonomien rækker ikke helt til det. Så kan en god løsning være at købe kontormøbler på bruttolønsordning i stedet for. Du betaler for møblerne via din bruttoløn og sparer skatten. Læs mere om kontormøbler på bruttolønsordning.