Kontorindretning på den nemme måde

Er der forskel på et dyrt og billigt hæve sænkebord?

Sidst opdateret: 11 Dec 2020
Hvad er forskellen på et dyr og billig hæve sænkebord?

Ved du hvad forskellen er på et dyrt og billigt hæve sænkebord? Læs vores guide og blive klogere på forskellen.



ur ikonLæsetid: 6 min.

Der finde mange forskellige typer af hæve sænkeborde på markedet, der er produceret af forskellige producenter. Men udover prisforskellen, kan det ofte være svært at spotte forskellen på bordene. Men der er en stor forskel på hæve sænkebordene!


Sådan spotter du forskellen på hæve sænkeborde

For at få en fuld forståelse for helhedsværdien for et hæve sænkebord, vil vi gennemgå de vigtigste grunddele på et højdejusterbart bord. Her vil vi en efter en gennemgå de væsentligste forskelle:


1. Benet er en af de væsentligste dele på et hæve sænkebord

Benet på hæve sænkebordet kan indeholde en motordel og en aktuator/ spindel, der trækker bordet op og ned. Det kan have flere forskellige udformninger, farver og være lavet i to eller tre led. Det har betydning for, hvor langt bordet kan køre op og ned. En almindelig bordhøjde er typisk fra 70 cm til 120 cm., som er en god ståhøjde for personer op til ca. 188 cm. Jo flere led, der er på et bord, desto sværere er det også at lave det stabilt.


Stabilitet er et af de vigtigste punkter, når man skal investere i et godt hæve sænkebord. Det er her der virkelig er en forskel på bordene, dvs. på materialevalget, producenten og kvaliteten af aktuator motor delen. Det er her alt lyd, stabilitet og hastighed kommer fra.


Den store danske producent Linak er markedsledende på dette område. De producerer aktuator ben, som med tiden har forbedret og forfinet på alle punkter. De slår endvidere på, at det er dansk produceret og standby strømforbruget er sænket til kun 0,1 Watt. Garanti perioden er udvidet til hele 5 år ved erhvervsmæssigt brug.


Der er flere hæve sænke borde modeller på markedet, som prøver at kopiere Linaks kvaliteter og får dem produceret i Kina. Men det er og bliver helt klart aldrig nogensinde det samme kvalitet, som vi kan producere i Danmark. Desværre, er der også den store prisforskel som nemt kan være 2.000 kr. bare alene på denne del. Man skal nøje overveje, hvad ens forventninger til arbejdsbordet er.


2. Foden på hæve sænkebord

Foden på bordet er en relativ enkelt ting ved et hæve sænkebord. Mange producenter laver ikke det store design ud af dette. Foden består af 3 vigtige elementer, som giver hele bordet dets stabilitet. Derfor er det vigtigt, at foden er lavet af materialer i god kvalitet for at give bordet sin stabilitet. Fødderne ved de billige borde består oftest af et billigt stykke jern, som er dækket med en kappe, der har en flot lakering. De bedste producenter har indset, at det ikke er her, der skal spares på materialet. For at holde prisen nede er man derfor nødt til at producere dem i store mængder.


3. Rammen på skrivebordet

Den sidste del, der skaber stabiliteten på bordet er rammen. Det er den del af hæve sænke bordet, der ikke ses særligt tydeligt på de fleste borde, så her er design og flot lakering ikke det vigtigste. Derimod konstruktionsformen og vedhæftningen mellem bordplade og motor er yderst vigtigt.


Hos møbelproducenten Dencon A/S har man lagt hovedet i blød for at forbedre bordrammen, hvor de er kommet frem til en forbedring som indebærer, at det er massivt stål, der skal skrues sammen på de punkter, som er væsentlige. Det er nogle meget små punkter, men som har givet en KÆMPE forskel. Det vidner noget om, hvor vigtig en del dette er.


4. Hæve sænkebord motor

Motor til hæve sænkeborde er der mange producenter der fremstiller. Derfor kan der også være mange forskellige udførelser og flere måder disse motorer kan virke på. Ligesom man ser det med bilmotorer. En billig motor fra Bosch, som også trækker deres andet elværktøj kan være aldeles okay. Det er egentligt sjældent, at det er denne del, der går i stykker på et hæve sænkebord. 

Men mange af os kan godt lide, når der er nogle flere hestekræfter, så i stedet for at der er en motor, der trækker begge søjler med en trækstang, så kan det anbefales at prøve et hæve sænkebord med 2 motorer placeret direkte ned ovenpå aktuatoren (benet). Hvis de så har soft start og stop, så er vi i “Audi klassen”. Alle borde skal kunne løfte og ikke mindst kunne klare at bremse 80 kg. Så det er kun et spørgsmål, om hvordan man gearer motoren. Med den direkte konsekvens, at den også langsommere.


5. Styreboks til et hæve sænkebord

Det er kun borde med 2 motorer, som behøver en styreboks. Det skyldes, at de skal synkroniseres, så benene kan køre lige højt og hurtigt. Borde med kun en enkelt motor behøver det ikke. De har en simpel strøm omformer, som er slået til og fra med bord kontakten.


En styreboks har mange fordele, bl.a. kan arbejdsbordet nulstilles, så det altid står vandret og begge søjler belastes lige meget. Hvis der opstår for stor belastning på en af søjlerne slår styreboksen automatisk strømmen fra, således at motoren ikke brænder sammen. Det kunne være en vindueskarm eller en kontorstol som er kommet i vejen. Dette kaldes squeeze protection.


Styreboksen er med til at få hæve sænkebordet til at køre rigtigt, og ofte er det her det her man kan mærke den store forskel på kvaliteten af hæve sænkebordene. Desværre er det også denne del som fordyrer et bord med mindst 1.500 kr. Men et hæve sænkebord er sådan set en investering, der kan holde i rigtig mange år.


6. Kontrolknap

Tidligere har man kunne få kontrolknapper i flere udførelser med bl.a. memory funktion og flerbruger hukommelser. Disse funktioner sælges ikke mere, da de ikke kan anbefales ergonomisk. Det gælder om at bruge mange forskellige højder og varierer sin arbejdstilling. I dag er der kun 3-5 forskellige designs af kontakte, hvor de allesammen har mere eller mindre den samme funktion med at få bordet til at køre op og ned.


7. Skrivebords bordplade

Skrivebords bordplader er et stort emne med kæmpe kvalitet og pris forskel. Materialet på bordpladerne kan enten være spånplader eller hård MDF belagt med en overflade i finér, laminat, linoleum eller melamin.


Træ Finér lakeres med 3 x klar lak. Hos Dencon har man også en topcoat, der giver en maksimal slidstyrke på 5. Vandbaseret lak i sig selv er ikke stærkere end slidstyrke 3 ud af 5.


Laminat bordplader laves med mange udseender. Generelt anses det for et meget slidstærkt materiale, som dog godt kan ridse og har en lidt hård overflader at arbejde ved.


Bordplade med Linoleum er et naturprodukt lavet af Linolie, terpentin, harpiks og blendet linoleums rester. Materialet er antistatisk, antiseptisk og selvoprettende dvs. ridser og trykmærker forsvinder igen. Det er utroligt behagelig at arbejde ved.


Melamin er en plastik overflade, som typisk ligger på de billigere spånplader. Udførelsen er mere plastik og kanterne er 2 mm plastik kantbånd. Typisk kommer det med trækstruktur i bøg eller ahorn, men mulighederne er mange. Til prisen er det et fornuftigt produkt, der kan holde til det daglige brug på kontoret.


8. Design og udføreslen af bordet

Når vi taler om design og selve udførelsen af et hæve sænkebord, er det i virkeligheden din smag og behag, der bestemmer. Mange dygtige designere har givet deres bud på forskellige udførelser af borde. Køber man et billigt hæve sænkebord, så er det ofte sat sammen af de ovenstående komponenter, hvor der ikke har været en designer involveret.


Rigtige designer borde, hvor der har været en designer involveret, koster i omegnen fra 5-6.000 kr. og derop efter.


Hæve sænkeborde i forskellige prisklasser

Overordnet set, kan man inddele bordene i 3 klasser:


1. De billigste

De billigste hæve sænkeborde på markedet koster typisk mellem 2.500-4.000 kr. Her foregår produktionen typisk i udlandet. F. eks. har Kina i flere år kopieret flere danske stel inklusiv Dencon borde. Det er svært at se med det blotte øje. Men forskellen ligger i metal kvalitet, elektronik, certificering af driftsikkerhed og sporing af oprindelse af materialerne f.eks. kan overfladelarketing og stål ikke spores, der er anvendt i produktionen.


2. Mellemklassen

Materialet er i top. Bordene koster typisk mellem 4.000-6.000 kr. I mellemklassen kan du finde hæve sænkeborde fra danske producenter som ConSet, hvor produktionen delvis foregår i Eu og Kina under kontrolleret forhold i Danmark. Garanti bestemmelser er efter danske forhold.

Delta bord i nano laminat

Delta bord i nano laminat

5.484,-
4.484,-
DU SPARER 1.000,-
Delta Hæve sænkebord i Linoleum

Delta Hæve sænkebord i Linoleum

5.484,-
4.484,-
DU SPARER 1.000,-
Delta bord med højtryks laminat bordplade

Delta bord med højtryks laminat bordplade

4.956,-
3.956,-
DU SPARER 1.000,-

3. Designerklassen

Ved designer borde er det grundlæggende de samme materialer som ved mellemklassen. Dog med forskellen, at der har været en designer ind over og gjort fuldendt bordet med "forkromede" detaljer. Bordene koster typisk mellem 4.000-12.000 kr.


Når du investere i et designe bord fra en dansk mærke vare producent, så kan du sikker på, at du får et hæve sænkebord, der overholder alle krav indenfor sikkerhed, kvalitet, sporbarhed af materialer osv. Alt metal og elektronik produceres i Danmark. f. eks. består Delta borde af dansk producerede Linak motorer. Her er der også fokus på bæredygtighed, hvor der anvendes genanvendt træ og FSC certificeret træ.

Dencon V7 bord

Dencon V7 bord

11.076,-
9.824,-
DU SPARER 1.252,-
Dencon gavlbord

Dencon gavlbord

10.716,-
8.784,-
DU SPARER 1.932,-
Delta X chefbord - Dencons ultimative

Delta X chefbord - Dencons ultimative

16.884,-
14.456,-
DU SPARER 2.428,-

Kender du kontormøbler på bruttolønsordning?

Er du en af dem, der arbejder hjemme 1 dag om ugen eller i gennemsnittet 2 timer dagligt, så skal arbejdsmiljøloven overholdes. Her gælder bl.a. at du skal have en kontorstol, der kan indstilles og arbejdspladsen skal kunne justeres og tilpasses en korrekt arbejdstilling. Dette kræver de rette møbler og udstyr. 


Har du måske allerede talt med chefen om, at mulighederne for at forbedre din hjemmearbejdsplads? Men økonomien rækker desværre ikke helt til det. Så kan en bruttolønsordning være løsning. Her opnår både medarbejder og virksomheder en række fordele.


Se alle fordelene ved at købe kontormøbler på bruttolønsordning.