GEBYRFRI BETALING - HURTIG LEVERING

Ergonomi på arbejdspladsen

Sidst opdateret: 07 Maj 2020
Ergonomi på arbejdsplads

Du har sikkert hørt om ordet ergonomi, især på arbejdspladsen. Men hvad er ergonomi, og hvorfor er det så vigtigt?


ur ikonLæsetid: 3 min.

Hvad er ergonomi?

Ergonomi omhandler mennesket, arbejdspladsens indretning, menneskets interaktion med arbejdspladsens indretning. Faktisk handler ergonomi om at tilpasse arbejdstillinger og arbejdsmetoder til den enkelte brugers forudsætning, behov, muligheder og begrænsninger.

Formålet med ergonomi er at forebygge og undgå belastninger samt gener i kroppen.


Derfor er det ikke ligemeget, hvordan arbejdspladsen eller kontoret er indrettet. Kontorindretning spiller en stor rolle i at få en ergonomisk og sund arbejdsplads.


Hvorfor er ergonomi så vigtigt på arbejdspladsen?

Ergonomi er en vigtig del af vores arbejdsliv. Vi sidder længere og længere foran computeren, da de fleste abejdsopgaver i dag er blevet digitaliseret. Faktisk sidder mange af os typisk i ca. otte timer om dagen.


Vi glemmer ofte, at vores krop ikke er skabt til stillesiddende arbejde i så mange timer. Uhensigtsmæssige arbejdsstillinger kan medføre overbelastning eller fejlbelastning af kroppen og muskler. Dette kan resultere i slidtager i led og muskler, hjertesygdomme, muskelsmerter m.v. Udover den enkelte medarbejder bliver ramt, kan det også få negative konsekvenser for kollegerne og virksomheden. Hvis en medarbejder bliver syg pga. arbejde kan det påvirke de andre medarbejder på arbejdspladsen. Pludselig vil der mangle en mand til at håndtere visse arbejdsopgaver. Dette kan blive dyrt i længden, så det kan godt betale sig at have en ergonomisk arbejdsmiljø.

Bevægelse er vigtig for vores sundhed og velbefindende.


En ergonomisk arbejdsmiljø skal kunne øge velvære, produktivitet og skabe bedre fællesskaber. Når mennesker arbejder i et positivt og sundt miljø, vil virksomhederne kunne drage fordel af nye idéer og innovation. Alt den energi og engagement, der kommer fra medarbejderne kan bidrage til virksomhedens fremskridt og succes. Det er guld værd at have topmotiveret medarbejdere.

 


Fordelene ved en ergonomisk arbejdsplads er:

 • Reducere sygedagene
 • Øget præstation og motivation
 • Produktiviteten øges
 • Bedre sundhed og velvære på lang sigt
 • Nedsat risko for skader og gener
 • Større medarbejder engagement
 • Fremtidssikrede fleksible løsninger


Hvad er forskellen på en ergonomisk arbejdsplads og alle andre arbejdspladser?

Ergonomiske arbejdspladser er specielt designet til at imødekomme medarbejdernes funktionelle behov. Sammenlignet med andre arbejdspladser er en ergonomisk arbejdsplads mere dynamiske og støttende, hvor formålet at øge velvære og produktivitet. Fysisk sundhed og et godt arbejdsmiljø hænger tæt sammen.


En ergonomisk arbejdsmiljø er alt fra ergonomiske kontormøbler, belysning til indretning af lokalet med lyddæmpende møbler som skærmvægge eller akustikbilleder.

Hvordan indstiller jeg mine kontormøbler ergonomisk korrekt?


Det er vigtigt, at du har en ergonomisk korrekt siddestilling. Derfor skal du sørge for, at den kontorstol du sidder på passer til dine behov og krop. Dernæst skal du sørge for at kontorstolen er indstillet til din krop. Det duer ikke, at du bruger de samme indstillinger som din kollega, da det kan variere fra bruger til bruger, hvad ens behov er.

Sådan indstiller du din kontorstol rigtigt

 1. Sæt dig på kontorstolen, så lårene understøttes med 2/3 dele. 1/3 del af låret skal være fri. Du kan bruge din knytnæve for at måle.
 2. Ryglænet skal nu indstilles, så det støtter lænden.
 3. Placer nu begge fødder på gulvet og indtil stolehøjden. Lårene skal være let understøttet af sædet. Kan sædet skråstilles, så prøv om det giver en bedre siddekomfort.


Sidder man på kontor har man typisk meget stillesiddende arbejde foran computerskærmen. Har du mange timers arbejde ved skrivebordet, vil vi anbefale, at du skifter over til et hæve sænkebord. Et højdejusterbart bord giver dig muligheden for at variere dine arbejdsstillinger, så du får mere bevægelse i hverdagen.


Hvis du allerede har et hæve sænkebord, er det vigtigt at du får indstillet højden på bordet, så den passer til dig.


Sådan indstiller du dit hæve sænkebord korrekt

 1. Sæt dig ned på kontorstolen ved dit hæve sænkebord.
 2. Bøj armene og placer dem på bordet i 90 grader. Når bordet støtter dine underarme, har borden den rigtige højde.


Sørg for at veksle dine arbejdsstillinger, så du hverken står op eller sidder ned på kontorstolen for længe. Belastningen stiger, desto længere du sidder eller står op i den samme stilling. Det er vigtigt, at du fordeler vægten på dine ben ligeligt. Du kan med fordel kombinere dit hæve sænkebord med et balancebræt.


Læs også: Hvorfor højdejusterbare borde er så vigtige


Ergonomiske kontormøbler og kontorindretning bidrager til en ergonomisk arbejdsmiljø. Men det er også vigtigt, at du er bevidst omkring din arbejdsstilling foran computerskærmen.


5 tips til at bruge din skærm, tastatur og pegeredskaber korrekt og optimalt

 • For at undgå spejling eller reflektering i skærmen, placeres skærmen vinkelret ud fra vinduet. Skærmen skal stå 50-70 cm fra synsafstanden, ca. svarende til din arms længde.
 • For ikke at belaste nakken, så kan du vippe skærmfladen. Din skærm skal være vinkelret på synslinjen.
 • Skærm og tastatur skal placeres lige foran dig, så du ikke vrider i kroppen. Tastaturets placering og indstilling må gerne varieres, men sørg for at underarmene hviler på bordpladen.
 • Computermusen placeres midt foran tastaturet.
 • Brug genvejstasterne.

Har du brug for hjælp til din kontorindretning?


Korrekte arbejdstillinger og ergonomisk arbejdsmiljø kan godt betale sig at investere i. Men hvordan skal man lige gribe det an? Hvilke ergonomiske kontormøbler skal man vælge? Få hjælp og forslag til, hvordan du kan indrette dit kontor eller arbejdsplads ergonomisk korrekt. Du kan booke et gratis indretningsmøde ved at skrive til os på mail eller ringe til os på 8612 3040.

kontakt os knap- Helt gratis og uforpligtende