Kontorindretning på den nemme måde

Guide: Sådan indstiller du kontorstolen rigtigt

Sidst opdateret: 03 Maj 2023
Sådan indstiller du din kontorstol rigtigt

Det er vigtigt at din kontorstol er indstillet rigtigt, så du undgår rygsmerter. Lær, hvordan du gør i vores guide.



ur ikonLæsetid: 1-2 min.

Hvorfor er det vigtigt at indstille kontorstolen korrekt?

En ergonomisk kontorstol virker ikke, hvis du har indstillet stolen forkert. Din kontorstol skal indstilles, så den passer til dig. For ellers kan du risikere rygsmerter, arbejdsrelaterede sygdomme og sygedage. Rigtig mange danske kontoransatte har smerter i nakke, skuldre og ryg som bl.a. skyldes forkert indstilling af deres kontorstol og hæve sænkeborde.


Det er også vigtigt, at når du låner eller arver en kontorstol fra din kollega, så skal du justere stolen, så den passer til dig. Du skal kende din kontorstol før, du kan bruge stolen ordentligt. Der følger typisk en brugsanvisning med som forklarer, hvordan de forskellige indstillinger virker på stolen. Når du har fået styr på disse indstillingsmuligheder, kan du gå i gang med at indstille din kontorstol korrekt.


Sådan indstiller du din kontorstol rigtigt

Når du skal indstille din kontorstol, så den passer til dig, så skal du først tage stilling til, hvordan du ønsker sædet indstillet, inden du finder den rigtige bordhøjde. Det kan være en fordel, at stolesædet kan skråtstilles, og at kontorstolen har dynamisk vip, hvor vippemodstanden kan reguleres efter ens vægt. Når sædet er skråstillet, skal bordhøjden øges afhængig af, hvor meget sædet er blevet justeret.


arbejdsstilling

  1. Sæt dig tilbage på kontorstolen, så mindst 2/3 del af dine lår understøttes af sædet.
  2. Indstil ryglænet så det støtter i lænden. En kontorstol med justerbar lændestøtte kan anbefales.
  3. Indstil stolen i en højde, så du har begge fødder placeret fladt ned på gulvet og lårene er understøttet af sædet


Det sidste punkt med stolehøjden er yderst vigtigt. Er højden forkert på kontorstolen, så får man både ondt i ryggen og benene, da man automatisk skal strække tæerne for at nå jorden. Du skal også passe på med, at du ikke sidder for lavt. En god huskeregel er, at knæene skal være lidt lavere end hofterne. Er vinklen i dit knæ og hofte over 90 grader, så har du fundet den rette højde.


Har du en kontorstol med armlæn, så skal du indstille dem så de passer i højden. Armlænet skal støtte dine arme og skuldre, så du sidder bekvemt. Sørg for at armlænet ikke er i vejen for, når du skal sidde ved skrivebordet.


Hvilke krav stilles der af krav til en god kontorstol?

Jo flere timer du bruger på kontorstolen, desto flere krav stilles der. Det er uanset om det er til arbejdspladsen eller hjemmekontoret.

  • Det er et lovkrav at kontorstolen skal have 5 hjul for at sikre stabilitet
  • Stolesædet kan kunne indstilles i højden og tilpasses efter dit behov
  • Stoleryggen skal kunne indstilles i højden, skråtstilles og modstanden justeres


Derudover vil det være bedst, hvis stolens betræk har en ru overflade, så den ikke glider fremad på sædet. Uld eller microfiner er ofte de mest velegnede polstring til kontorstol.


Med den rette ergonomiske kontorstol og den rette siddestilling opnår du en synergieffekt, som afspejler sig i din produktivtet på arbejdet.