Kontorindretning på den nemme måde

Er hæve sænkebord et krav på arbejdspladsen?

Sidst opdateret: 06 Nov 2020
hævesænkebord-kontor.png

Et spørgsmål vi ofte hører er, om et hæve sænkebord er et krav på arbejdspladsen. Det vil vi besvare i artiklen.

ur ikonLæsetid: 2 min.

Et højdejusterbart bord er ofte den bedste løsning, når man har meget stillesiddende computerarbejde. Et hæve sænke bord hjælper en med at variere ens arbejdsstilling og dermed undgår man passiv sidning. Det er godt for vores velbefindende og sundhed.


Er hæve sænke bord et krav på arbejdspladsen?

Svaret er nej. Det er ikke et krav, at der skal være hæve sænkeborde på arbejdspladsen, hvis det kun er dig, der skal bruge den.


Til gengæld siger bekendtgørelsen om indretning af faste arbejdssteder, at hvis der er flere medarbejdere, der skal bruge det samme bord, så er der krav på at skrivebordet skal kunne indstilles i højden. Bordet skal kunne indstilles til den medarbejder, der arbejder ved skrivebordet.


De samme regler gælder også for skranker, da det er en fast arbejdsplads. Det er nødvendigt, når der er flere, der arbejder ved skranken. Der kan være behov for forskellige bordhøjder for at kunne arbejde i hensigtsmæssige arbejdsstillinger.


Hvad er kravet til et arbejdsbord?

Bordets dybde skal være tilstrækkelig stor til, at en computerskærm kan anbringes i passende synsafstand. Der skal være plads til at hvile eller støtte dine hænder og underarme foran tastaturet. Her skal der også være nok plads til en skærm, tastatur og dokumenter.


Der skal være tilstrækkelig plads til, at medarbejderen kan bruge hensigtsmæssige arbejdsstillinger.


Ifølge Arbejdstilsynet bør der ikke være under 110 cm fra forkanten af arbejdsbord og til nærmeste inventar eller væg.