Kontorindretning på den nemme måde

Hvad er forskellen på linoleum og laminat? - vælg den rigtige bordplade

Sidst opdateret: 20 Jan 2023
forskel-laminat-linoleum.png

Vores kunder spørger ofte til forskellen på forskellige typer bordplader. Helt konkret vil mange gerne vide, hvornår de skal vælge linoleum, og hvornår de skal vælge laminat.


ur ikon
Læsetid: 3 min.

Forskellen ses tydeligt, når du ser de to materialer ved siden af hinanden, men de har også meget forskellige egenskaber. Derfor skal du tænke over, hvad bordet skal bruges til. Her kan du lære mere om de to typer overflader.


Laminat - holdbart og let at vedligeholde

Laminats høje modstandsdygtighed gør laminat til et populært valg til borde på skoler og i kantiner. Kort sagt er laminat oplagt til borde, der skal kunne tåle at blive brugt og rengjort ofte. Husk dog, at laminat ikke kan tåle direkte kontakt med varme genstande som som pander, gryder og fyrfadslys.


En anden fordel er, at der stort set ikke er nogen grænser for, hvor mange farver en laminat-bordplade kan laves i. Du kan også få laminat-bordplader, der ligner træ, eller har forskellige mønstre.


Hvad er laminat?

Højtrykslaminat (HPL) består af mange lag papir, som er imprægneret med varmehærdede, syntetiske harpikser. Under fremstillingen bliver disse lag presset sammen under varmebehandling og meget højt tryk. Det giver laminat en glat og blank overflade.


Sådan rengør du din bordplade af laminat

En laminat-bordplade kan tåle de gængse kemikalier og rengøringsmidler i husholdningen, hvilket er med til at gøre den til et populært valg. Syrer og baser må du dog ikke bruge.


Vælger du at rengøre en bordplade af laminat med vores laminat-rens, kan du både rengøre og beskytte overfladen på samme tid. Vores rensemiddel indeholder naturvoks, plejer bordpladen og er let at bruge.


Linoleum - elegante overflader med gode egenskaber

Linoleum er et holdbart og elegant overflademateriale i høj kvalitet. Det er bæredygtigt og bionedbrydeligt, og så er det kendetegnet ved en satinmat overflade med en varm, fin tekstur. Det giver hver enkelte bordplade et karakteristisk, levende og individuelt udtryk.


Linoleum er populært til især hæve-sænkeborde, fordi det er antibakterielt naturmateriale, der modstår pletter og ridser og er let at rengøre. Samtidig hjælper en linoleumsbordplade med at balancere lyden i rummet uden dog at være et decideret akustikprojekt.


Sammenlignet med laminat er linoleum mindre tilbøjeligt til at tage imod fedtede fingre, og derudover er det antistatisk og tiltrækker dermed ikke støv. Selv, hvis du vælger en mørk bordplade, vil den derfor fremstå pæn og ren. Og apropos farver: Da linoleum er et naturprodukt, er du lidt mere begrænset i forhold til farver. Der er dog stadig en del forskellige muligheder, og farverne falder ofte i manges smag pga. det afdæmpede og naturlige udtryk.


Hvad er linoleum?

Linoleum er et bæredygtigt og bionedbrydeligt materiale, som er fremstillet af finmalet linoleumsgranulat. Linoleumsgranulat består af oxideret vegetabilsk linolie, terpentin og naturlig harpiks tilsat træmel, kalk og farvepigmenter. Linoleum fremstilles i en valseproces, hvor materialet valses ud på en imprægneret papirbagside. Som finish bruges en vandbaseret akrylfinish, som beskytter overfladen.


Sådan rengør du din bordplade af linoleum

Linoleum er et “levende” materiale og har den egenskab, at det kan hele småridser i overfladen. Materialet er antibakteriel og antistatisk, hvilket gør at bordpladen ikke tiltrækker støv. Overfladen bliver aldrig statisk ladet og tiltrækker ikke støv og snavs. Det er en afgørende fordel i den daglige rengøring i miljøer med intensiv brug som kontormiljøer.


Linoleum er som sagt et naturmateriale, som kan beholde sine gode egenskaber i mange år, hvis det vedligeholdes korrekt. Vedligehold dit bord regelmæssigt med en fugtet klud eller neutralt rengøringsmiddel. Lejlighedsvis skal man rengøre og vedligeholde med plejemiddel til linoleum. Påfør linoleumspleje og lad den trække ind, så får du en mere modstandsdygtig linoleumsoverflade. Følg vejledning på linoleumsplejen du anvender.