Aktivitetsbaseret arbejdsplads er ikke ny opfindelse. Den amerikanske arkitekt Robert Luchetti var med til at skabe idéen i 1983. Tanken bag idéen var, at lade rum og omgivelser inspirere og påvirke medarbejderens valg af arbejdssted ud fra, hvilken opgave de står overfor nu og her.
En anden vigtig faktor er også nøje at afdække behovene på arbejdspladsen. Her skal man også være meget opmærksom på, at de forskellige arbejdsopgaver kræver rum, der giver mening for opgavens løsning samt for de enkelte medarbejdere. En traditionelt indrettet kantine bliver f.eks. ofte kun brugt i meget få timer om dagen og kræver en del kvadratmeter. Gør Jeres også det? Ved at indrette aktivitetsbaseret kan kantinen anvendes hele dagen og til langt flere formål end ”blot” frokost. På den måde får jeres virksomhed brugt alle kvadratmeterne I har til rådighed effektivt.
Når det kommer til møderum, kan de med fordel indrettes efter mødernes art i forhold til siddende/ stående møder, uformelle møder, kreative møderum, projektrum samt ”telefonbokse” til én eller flere. Indret fleksible rum med fælles funktioner i form af uformelle mødepladser, projektområder, kaffe/hygge områder, og ”stillezoner” m.m.
Forandringsledelse og succeskriterier:
Aktivitetsbaseret indretning er, kort sagt, en forandret måde at arbejde på, men skaber til gengæld en hel masse muligheder for både den enkelte og for fællesskabet.
En aktivitetsbaseret indretning kan således understøtte mange forskellige opgavebehov ved at tilbyde zoneopdelte delearbejdspladser, så medarbejderne kan placere sig i det område, der bedst understøtter den aktuelle konkrete opgave. Dermed giver det medarbejderne mulighed for at vælge plads til f. eks. efter behov, humør, arbejdsopgaver eller projekt.
Den aktivitetsbaserede arbejdsplads skal indeholde faciliteter og arbejdsområder, der understøtter de forskellige arbejdsbehov. Det kan eksempelvis være behovet for fordybelse og fokuseret arbejde, behovet for afholdelse af digitale møder, sparring med kollegaer i lydafskærmet omgivelser, fortrolige samtaler og møder i ”telefonbokse” eller behovet for projektpladser ved tværfaglige samarbejder.
Kontoret er i den forstand langt mere rummeligt, da det samlet set skaber store muligheder for at tilgodese en bred vifte af arbejdsbehov som sparring, videndeling, fordybelse og individuelt arbejde som en moderne arbejdsdag byder på.
Der er naturligvis noget, man særligt skal være opmærksom på, når man indretter aktivitetsbaseret. Der skal tages højde for støj, de enkeltes behov, afdelingsspecifik indretning, akustiske afskærmninger, farver der påvirker arbejdets formål, lys – alment og personligt, lysafskærmning der intelligent lader dagslyset arbejde sammen med det kunstige lys, overflader på vægge og møbler, fællesrummenes indretning, multifunktionelle rum samt det faktum at alle statistikker tilsiger at godt hver anden fysiske arbejdsplads på kontorer ofte står ledig hele dagen, grundet medarbejderne arbejder hjemme, er ude hos kunder, sygdom, møder, ferie/fridage m.m.
Hvad er aktivitetsbaseret indretning? Det kan du finde ud af ved at se vores webinar fra d. 16/3 2022, hvor vi hos Kontormøbler.dk havde besøg af indretningsarkitekt Line Møller.