Kontorindretning på den nemme måde

Sådan undgår du trætte øjne og hovedpine med et godt arbejdslys

Sidst opdateret: 13 Okt 2022
Undgå trætte øjne og hovedpine med et godt arbejdslys

Oplever du også hovedpine og trætte øjne efter en lang arbejdsdag? Bliv klogere på, hvordan du bekæmper problemet med godt arbejdslys.

ur ikonLæsetid: 4 min.

Uanset om du er på arbejdspladsen eller sidder derhjemme sent om aftenen og arbejder, så er det rigtig vigtigt, at du altid har adgang til godt arbejdslys.


Hvorfor er det vigtigt med et godt arbejdslys?

Den rette belysning har en positiv indflydelse på arbejdsglæden, produktiviteten og dit velvære. Når belysningen ved skrivebordet er dårlig, så forsøger kroppen ihærdigt at kompensere for det. Det sker, ved at kroppen indtager usunde og uhensigtsmæssige arbejdsstillinger, for at du kan se bedre, hvad der står på skærmen. Efter en lang arbejdsdag med dårligt arbejdslys, så vil du opleve du får trætte øjne og hovedpine. Det vil påvirke din effektivitet og produktivitet negativt.


Behovet for lys stiger med alderen. Fx har en person på 60 år behov for 5-6 gange mere lys i forhold til en 20-årig. Derfor bør arbejdslyset tilpasses til den enkelte medarbejder og deres arbejdsopgaver.


Udover belysningen, så skal du også huske at indstille arbejdsstolen og arbejdsbordet rigtigt, så du opnår den mest hensigtsmæssig arbejdstilling.


Hvad består arbejdspladsbelysningen af?

Når vi taler om kunstig belysning på arbejdspladsen, så skelnes der typisk mellem generel belysning, arbejdsbelysning og særbelysning. Alle tre former for belysning er vigtige at fokusere på, når der skal opnås de mest optimale rammer for belysningen på arbejdspladsen. Men i dette blogindlæg vil vi dog afgrænse os til arbejdspladsbelysning. En arbejdspladsbelysning består ofte af en arbejdslampe, der giver et højere lysniveau på arbejdspladsen. Belysningen skal være tilpasset de funktioner og skiftende arbejdsopgaver, der udføres i rummet. Fx kræver læsning af et fysisk katalog med pristlister mere lys end ved skærmarbede.


Hvis dine arbejdsopgaver og behov i rummet ændrer sig, er det vigtigt at tilpasse belysningen til de nye forhold. Det er en god idé at have flere lamper, der kan flyttes rundt. Arbejder du hjemme, er det også vigtigt at have en arbejdslampe.


Sådan opnår du et godt arbejdslys

Sørg for at lyset fra arbejdslampen kommer ind fra siden under øjenhøjde. Vælg gerne en bordlampe med en justerbar arm for mere fleksibilitet i hverdagen.


Placering af bordlampen er også vigtig at tænke på. Den optimale placering af arbejdslyset, afhænger om du er venstre- eller højrehåndet. For at opnå den bedste lysindfald, skal bordlampen anbringes på venstre side, hvis du er højrehåndet. Hvis du er venstrehåndet gælder det modsatte.


Sidst men ikke mindst, så bør du kombinere dit arbejdslys med dagslys så vidt muligt. Forskning viser, at vi får ikke nok daglys i løbet af dagen - især i vinterhalvåret er det slemt. Det kan have en stor inflydelse på vores trivsel og helbred på arbejdet. Her er det også vigtigt at understrege, at du heller ikke bare kan nøjes med dagslys, selvom solen står højt på himlen. Dagslys består af direkte sollys og diffust lys fra himlen, og dermed variere lysstyrken afhængig af, hvornår på dagen det er. Derfor er det nødvendigt, at du supplerer med kunstig belysning for at opnå det bedste arbejdslys.


Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg vælger en arbejdslampe?

Ved vurdering af arbejdslamper skal du være opmærksom på fordelingen af lyset på bordoverfladen. Arbejdslamper med en asymmetrisk lysfordeling giver et bedre arbejdslys ved skriveborde og skærme end arbejdslamper, der giver et symmetrisk lys. Lyset bør være koncentreret til det område, hvor arbejdet primært udføres. Lampen skal placeres således, at der ikke er direkte indkig til lyskilden, så du undgår at blive blændet af lyset.


Desuden skal du vælge en bordlampe, der ikke blænder. Når lyset blænder dig, kan det være svært at se det, du sidder og arbejder med tydeligt. Blændingen kan resultere i uhensigtsmæssige arbejdstillinger, træthed og hovedpine. Blænding viser sig bl.a. ved, at lyset virker skarpt, og man føler trang til at skygge for øjnene.


Har din virksomhed brug for hjælp?


Vi tager gerne et uforpligtende snak med jer omkring mulighederne for at optimere lysforholdet i virksomheden. Du kan booke et møde med os.