GEBYRFRI BETALING - HURTIG LEVERING

Sådan vælger du den rigtige bordlampe til skrivebordet

Sidst opdateret: 26 Aug 2020
Sådan vælger du den rigtige bordlampe

Den rette belysning ved din arbejdsstation er vigtigt, da det kan påvirke din velvære på arbejdspladsen. I denne guide lærer du, hvordan du vælger den helt rigtige bordlampe, der passer til dit behov.


ur ikonLæsetid: 4 min.

Når du arbejder ved din computer eller laver tegninger på skrivebordet, er det vigtigt du sørger for at få den rette belysning. Dårlig belysning kan medføre uhensigtsmæssige arbejdsstillinger, træthed, hovedpine og irriterer øjnene. Dermed vil det også kunne påvirke din effektivitet og produktivitet negativt i forhold til dine arbejdsopgaver.


Som en hovedregel skal belysningen tilpasses til det arbejde, man står og udfører. F. eks. kræver læsning mere lys end arbejdet ved tastaturet. Som regel med kontorarbejde foregår størstedelen af ens arbejdstid ved en computerskærm, derfor vil det være oplagt at investere i en god bordlampe til skrivebordet.

 

Hvorfor vælge en bordlampe?

En god bordlampe er praktisk og fleksibelt i forhold til andre typer lamper som loftlamper. Lyset på en bordlampe kan styres imod et bestemt sted lige efter ens behov. Du får altid den bedste belysning lige præcist, der hvor du arbejder. Derfor er lampen en uundværlige arbejdslampe i hverdagen på kontoret.


Bordlampen giver indretningen personlighed

Foruden at være en praktisk skrivebordslampe, kan den også bruges til at dekorere skrivebordet eller rummet med. I dag findes bordlamper i forskellige farver, former og designs. Vi har alt fra den diskrete bordlamper til de helt farverige lamper, der virkelig kan gøre underværker og tilføre noget personlighed i indretningen.

 

Hvordan vælger jeg den rigtige bordlampe til mit skrivebord?

Der findes flere forskellige bordlamper til forskellige behov og formål. Nogle er kun beregnet til den ene bestemte formål, mens andre er mere fleksible og kan tilpasses efter ens behov og omgivelser.


Da belysningen påvirker vores velvære på arbejdet, stiller det naturligvis krav til bordlampen. For at forebygge generne, skal der være fokus på følgende faktorer, når du skal finde din næste bordlampe:

  • Blænding
  • Refleksioner
  • Kontrastforhold
  • Variation
  • Styring


Stort eller lille skrivebord?

En hovedregel er at vælge en bordlampe, som kan tilpasses til dit arbejde. Arbejder du f. eks. ved et stort skrivebord, skal du bruge en bordlampe, som har et bredt lysspredning og kan afgive kraftigt lys. Derimod hvis vi snakker om et mindre skrivebord, hvor pladsen er begrænset, bør du vælge en bordlampe i passende størrelse med mindre kraftig lysstyrke og betydeligt mindre lysspredning.


Har du et stort skrivebord, hvor du har brug for stort lys rækkevidde og kraftigt lys? Så kan vi anbefale disse bordlamper:

Til de mindre skriveborde kræves der ikke den store rækkevidde. Derfor kan vi anbefale disse smukke bordlamper:

Vil du hellere have elegante bordlamper, der giver behageligt lys? Så skal du kigge på disse lamper:

Tokyo - Moderne lampe med 6W LED

Tokyo - Moderne lampe med 6W LED

1.531,25
1.225,-
DU SPARER 306,25


Meget eller knap så meget lys?

Afhængig af din arbejdssituation og opgaver vil behovet for mængden af lys variere. Hvis du f. eks arbejder med at læse i bøger, blader eller beskæftige dig med fysisk håndarbejde er det utrolig vigtigt med meget lys.


Til gengæld hvis du arbejder ved en computer kræver det mindre lys, da computeren i forvejen giver lys fra dig. Men stadigvæk skal du tænke på, jo mere lys der er i dine omgivelser, desto nemmere vil det være at koncentrere sig. Da for lidt lys nemt kan føre til hovedpine og træthed, hvis du hvert eneste gang skal anstrenge dig for at se.


Varieret arbejde

Er dit arbejde meget varieret, skal din bordlampe være fleksibel. Her kan løsningen være at kigge efter en bordlampe på fod, frem for en der er fastgjort til bordet med en klemme. En bordlampe med fod vil nemmere kunne flyttes rundt, således at det matcher dine skiftende arbejdsstillinger.


Disse bordlamper er meget fleksible:


Primært arbejde foran computerskærmen

Består dit arbejde udelukkende af at sidde foran computerskærmen, bør du vælge en bordlampe, de har asymmetrisk fordeling af lyset. Dette gør at lyset jævnt fordeles i en skrå vinkel, så man reducerer ubehagelige refleksioner i skærmen.

 

Hvis du har et hævesænke bord på arbejdet, skal du være opmærksom på at lyset fra bordlampen ikke blænder de personer, der sidder i nærheden.


Placér din bordlampe rigtigt

Når du endelig har fundet den helt rigtige bordlampe, så mangler du at tænke over, hvor henne din kontorlampe skal placeres. Bordlampen skal placeres, der hvor du arbejder mest. Som regel plejer kontorarbejde at være ved et hæve sænke skrivebord ved computerskærmen. Står du i denne situation, skal du sørge for at placere lampehovedet cirka 40 cm over bordpladen, modsat den hånd, du skriver med. Samtidig skal lampehovedet være godt 50 cm fra skærmen, så lyset falder ind fra siden og man undgår unødvendige refleksioner, der er anstrengende for øjnene.


Spar strøm med LED pærer

Det kan godt betale sig at købe en LED pære til din bordlampe. LED-pærer bruger 4-5 gange mindre strøm end halogener. Ud over den årlige besparelse på elforbruget, sparer du også på indkøbet af pærer. Faktisk er LED lamper det mest energibesparende lys du overhovedet kan få idag.


Eksempel: Hver gang du køber 1 LED pære, svarer det faktisk til 7 halogenpærer. Det skyldes halogenpærens kortere levetid.


Spar strøm med energibesparende bordlamper:

Needlite Dagslys-lampe

Needlite Dagslys-lampe

3.993,75
2.675,-
DU SPARER 1.318,75


Opnå det optimale arbejdsmiljø med den rette mængde lys. For at opnå det mest optimale arbejdsmiljø, bør du sørge for at der er tilstrækkeligt med lys, der hvor du arbejder. Vær opmærksom på, at det lys der er nok for din kollega, betyder nødvendigvis ikke at det er nok for dig.


Menneskets behov for lys er meget individuelt. Har du været ved den samme arbejdsplads i tyve år, så kan du sagtens risikere at skulle skifte din gamle bordlampe ud med en mere effektiv bordlampe, der er tilpasset til dit nuværende behov. Det skyldes at lysbehovet stiger med alderen.   

 
Find din næste bordlampe ved at tage vores test her:

bordlampe test


Se hele vores udvalg: Bordlamper


Er du stadig i tvivl om hvilken bordlampe, der er den helt rigtige for dig? Fang os på telefonen, mail eller besøg vores showroom hhv. Århus, Aalborg, Herning eller København. Vores lampe og lys eksperter står klar til at give dig en professionel rådgivning.