Kontorindretning på den nemme måde

Gentænk indretningen af storrumskontoret

Sidst opdateret: 25 Aug 2023
Gentænk indretningen af storrumskontoret

Storrumskontoret kan fremme samarbejde og vidensdeling mellem medarbejderne. Dog har storrumskontorer også været genstand for kritik på grund af støj, afbrydelser og mangel på privatliv, som kan påvirke medarbejdernes produktivitet og trivsel negativt. Derfor er det vigtigt at gentænke indretningen af storrumskontoret for at sikre en balance mellem samarbejde og individuel arbejdsro til at danne de fysiske rammer for en behagelig og produktiv arbejdsplads.

Fordele og ulemper ved et storrumskontor

De der til hverdag arbejder, eller har prøvet at arbejde, i et storrumskontor, vil nok kunne nikke genkendende til at der både er fordele og ulemper ved denne type kontorform. Storrumskontoret er en oplagt kontorform til virksomheden, der gerne vil spare på pladsen og skabe et mere flydende samarbejde mellem sine kompetente kollegaer ved at etablere dem i samme rum. Flere undersøgelser har dog bl.a. vist at der bliver begået flere fejl på storrumskontorer i løbet af en arbejdsdag og at de ansatte har flere sygedage. Årsagerne til dette er det tætte arbejdsmiljø, hvor man kommer hinanden ved, og det ofte høje støjniveau som arbejdsmiljøet medfører. I forbindelse med Corona epidemien skete der et tydeligt skift i vores forståelse af hvad en arbejdsplads kan være, og den ændrede opfattelse ser vi nu også i tilgangen til indretningen af storrumskontorerne.


Storrumskontoret konkurrer med hjemmearbejdspladsen

Hjemmekontor, hjemmearbejdsplads, og sofakontoret, ja kært barn har mange navne. Under Corona epidemien blev hjemmearbejdspladsen for mange en realitet. Det blev pludseligt tydeligere for os, hvor meget af det almindelige computerarbejde der kunne laves hjemmefra uden at det havde nogen negativ indflydelse på produktiviteten. Dette har medført at kontoret på arbejdspladsen i højere grad er blevet et sted hvor man mødes og samarbejder, for efterfølgende at trække sig tilbage til sit eget. Arbejdsdagen er blevet mere fleksibel og dynamisk, hvor behovet for at kunne trække sig og koncentrere sig er lige så vigtigt som de fysiske teammøder kollegaer imellem. Storrumskontoret er ikke nødvendigt på samme måde som før, og derfor kræver vi også mere af indretningen, når vi endelig opholder os der. Vi forventer i dag at storrumskontoret skal være tilpasset til os og ikke omvendt.


Indret storrumskontoret, så det giver hjemlige omgivelser


Der er nogle helt klare tendenser indenfor indretningen af storrumskontoret i 2023. Eftersom flere og flere mennesker gladeligt arbejder hjemmefra, er det nødvendigt for virksomhederne at øge deres fokus på indretning og det gode arbejdsmiljø. En populær indretningsvej dertil er at efterligne de velkendte arbejdsmiljøer fra hjemmearbejdspladsen ved at skabe hjemlige og cafélignende stemninger på kontoret. Det lyder sådan set ligetil, men det kan godt være lidt af en mundfuld, indretningsmæssigt at skabe et hyggeligt miljø, der stadig fremstår professionelt og præsentabelt.

 
Aktivitetsbaseret indretning storrumskontor


En simpel måde at skabe hyggelige rammer på er ved at bruge polstrede skærmvægge. Ved at variere indretningen med polstrede gulvskærme og bordskærme giver du dine medarbejdere muligheden for at få deres eget workspace, samtidig med at du forbedrer akustikken og fremmer den hyggelige stemning.


kontormiljo storrumskontor akustik


En anden enkel vej til hyggelig indretning er at integrere flere gulvtæpper og stoleunderlag i indretningen, og gerne i farver der ikke blender sammen med tappettet. Gulvtæpper hjælper den gode akustik på vej og kan også være en måde at skabe mere flydende overgange imellem arbejdszonerne i storrumskontoret. Inddrag også gerne mange flere planter og grønt i jeres indretning for et afslappet og moderne udtryk, der samtidig skaber et mere stressfrit miljø for dig og dine kollegaer.


kantineindretning halvlukkede samtaleomraade


Det kan også være en god idé at give kantineområdet lidt ekstra opmærksomhed, og skabe små, halvlukkede samtaleområder i kantinen, hvor I kan have et uformelt arbejdsmøde over en kop kaffe. Går I efter den ultimative caféstemning på kontoret er det svært at komme udenom kaffemaskinen, lav, afslappet musik og duften af hjemmebag. Den del vil vi lade være helt op til jer.



Individorienteret storrumskontor indretning

Vi er ikke ens, og gudskelov for det, men det kan godt skabe nogle udfordringer når indretningen skal have øje for alles behov. I 2023 er den individorienterede indretning svær at komme udenom, hvilket ikke rimer særlig godt på storrumskontor. Og dog, for med et ergonomisk fokus i din indretning skaber du nemt grobunden for en indretning i øjenhøjde med dine kollegaer. I løbet af en lang arbejdsdag har vi alle forskellige behov, hvor de helt basale er mad og drikke, frisk luft og et sundt arbejdsmiljø.


individorienteret indretning i storrumskontoret


Noget der har stor betydning for vores arbejdsdag i et storrumskontor, er skrivebordet, kontorstolen, belysningen og akustikken. En måde at tage hånd om dine kollegaer i indretningen af jeres kontor er at gå efter ergonomiske skriveborde og kontorstole. En start kan være at udskifte de traditionelle skriveborde med hæve-sænkeborde, der giver dine kollegaer muligheden for at variere arbejdsstillingen, fra siddende til stående, alt efter behov. Det er ikke ligegyldigt hvor vi placerer den trætte kontorbagdel i løbet af en arbejdsdag. En god ergonomisk kontorstol, eller vippestol giver dine kollegaer friheden til at indstille stolen efter deres højde og drøjde og giver dem den optimale siddekomfort. Når vi har det fysisk godt på arbejdet, giver det overskud til at fokusere målrettet på arbejdsopgaverne og tænke kreativt. Lad dine kollegaer vælge hvilken, og hvor megen afskærmning de ønsker på arbejdet i form af vægskærme eller bordskærme for at skabe de bedste arbejdsbetingelser.


Fokusér på arbejdspladsglæden og øg produktiviteten i storrumskontoret

Undersøgelser viser at trives vi på arbejdspladsen så øges vores produktivitet. Trivsel er en kompleks størrelse og derfor er det netop vigtigt at forsøge at gøre indretningen så individfokuseret som muligt. Skab nogle hyggelige og afslappede rammer, uden at gå på kompromis med jeres virksomheds identitet og image. Jo bedre dine kollegaer trives på arbejdet, fordi arbejdsforholdene er tilpasset efter dem, jo mere vil I kunne øge jeres produktivitet. Det kan næsten ikke betale sig ikke at gøre en indsats – og vi hjælper gerne.

 

5 gode råd til indretning af storrumskontoret


1. Tilpas indretningen til specifikke arbejdsopgaver og personerne der arbejder i rummet.

2. Skab bedre akustik med akustikskærme, tæpper, planter og polstrede overflader.

3. Tag højde for dine medarbejders forskellige behov i jeres indretning, ved at integrere ergonomiske møbler, da disse kan indstilles.

4. Skab afstand mellem arbejdsstationer, for at mindske lydgener og skabe rum i rummet.

5. Fokusér på at skabe en hyggelig og afslappet stemning i din indretning med fx bløde loungesofaer og gulvtæpper.