Kontorindretning på den nemme måde

Sådan forebygger du sundhedsproblemerne på arbejdspladsen

Sidst opdateret: 11 Dec 2020
Sådan forebygger du sundhedsproblemerne på arbejdspladsen

Forebyg rygssmerter, trætte øjne og søvnproblemer på arbejdspladsen. Læs mere og komme problemerne til livs.

ur ikonLæsetid: 5 min.

Ifølge en undersøgelse er antallet af fysisk krævende job faldet til mindre end 10% fra 20% i 1950’erne, hvilket betyder at antallet af arbejdspladser, som kræver fysisk anstrengelser er blevet halveret. Det er dobbelt så mange er modtagelige for ”skrivebords” relaterede sundhedsproblemer.


Her er nogle af de mest almindelige sygdomme, og hvordan de kan forebygges.


Ondt i ryggen

Problem: Stillesiddende arbejde i timevis - især hvis du har dårlig kropsholdning, kan være ødelæggende for din krop. Rygsmerter er faktisk en af hovedårsagerne til uarbejdsdygtighed for voksne i alle aldre.


En dårlig kropsholdning ved skrivebordet medfører varige mén. Hvad enten det er siddende ret op og ned, eller hvis ryggen buer for meget, kan det være en årsag til rygsmerter samt ludende holdning.


Forebyggelse:

Udover at være mere bevidst om din kropsholdning når du sidder ved dit skrivebord, så sørg for at få regelmæssig motion samt styrkende aktiviteter eller træning. Dette kan afhjælpe nogle af generne i den nederste del af ryggen.

En lille detalje for nogle især mænd er tegneborden. Hvis du har en tegnebog i baglommen kan dette ændre på din siddestilling. Det kan presse på iskiasnerven, og det kan medføre kraftige rygsmerter og andre ledproblemer.


Problem: Den menneskelige krop er beregnet til at bevæge sig, og opholder man sig i en position alt for længe, kan dette gøre at leddene føles stramme. Især det at sidde ved et skrivebord forkorter og strammer hoftens sener og muskler, når benene trækkes mod kroppen. Stramme hofte sener kan faktisk bidrage til rygsmerter. Bækkenet begynder at vippe frem og derved komprimere ryggen siger ledende eksperter.


Forebyggelse: Udover at huske på at bruge sit hæve sænke bord, så skal du også huske at rejse dig fra skrivebordet med jævne mellemrum og gå lidt rundt. Hold en pause fra at sidde ned. Samt gør brug af nogle strækøvelser, der kan hjælpe til at løsne op i dine hofter.


Trætte øjne efter en arbejdsdag

Problem: Medarbejdere, der tilbringer mange timer i døgnet stirre på en computerskærm oplever at efter en tid bliver deres syn sløret, og deres øjne bliver generelt mere følsomme. Disse symptomer (samt alt for våde eller for tørre øjne, hovedpine eller ondt i halsen) kan være tegn på trætte øjne.


Forebyggelse:
For at forhindre trætte øjne kan du øge din skriftstørrelse, så du ikke behøver at skele, foreslår Microsoft (selvom netop denne skrifttype på en ellers informativ side som denne, kan medføre læserne til netop det). Du kan også vælge at hvile dine øjne ofte ved at se væk fra computerskærmen og reducere eventuelle blænding på din skærm. Det er især vigtigt at tage højde for :

  • Generende lysindfald fra vinduer
  • Halogenspots i loftet der blænder
  • Bordlamper med asymetrisk belysning (blændfri)
  • At skærmen ikke vender ud mod et vindue


Bakterier på skrivebord

Problem: Der er 400 gange flere bakterier og mere beskidt på dit skrivebord end på dit toilet. Folk bruger deres skriveborde som kantine, fordi de spiser frokost ved dem, men aldrig renser dem (desinficerer). Telefonen er det mest beskidte, skrivebordet er det næste, musen og computeren følger lige efter på listen over de mest beskridte ting på arbejdspladsen.


Men bakterieproblemer ved skrivebordet kan være det mest alvorlig. Krummer og andre madrester kan komme ned mellem tasterne på tastaturet, tiltrække mus og rotter og derved utilsigtet føre til spredning af deres bakterier. Desuden har mange rå og kogte fødevarer behovet for at forblive afkølet, og efterlade dem ude i to timer mere eller mindre er en fødevaresikkerheden sikkerhed i sig selv. (Hmmm er det egentligt ikke det de gør i folkeskolerne)


Forebyggelse: Hvis du ofte spiser din frokost ved skrivebordet, kan du sørge for at have håndsprit eller antibakterielle klude til jævnligt at tørre dit bord, telefon og pc af med. Det kan også beskytte dig mod bakterier, som sprøjtes ud i luften af din hoste og nysende kollegaer. Det samme kan en smitteafskærmning, der kan stå på bordet.


Det vil altid være en fordel at bordpladen er lavet i linoleum, da dette er et naturmateriale som både er antistatisk og antibakterielt. Det er lavet af kork, harpiks, linoleumsrester, linolie og terpentin. Linoleum er selvoprettende med hensyn til ridser, fedtpletter og kan slibes eller poleres. Dermed næsten uforgængeligt og perfekt til bordplade på hæve sænke borde og møbler generelt. Vær dog opmærksom på, at linoleum ikke tåler alle slags rengøringsmidler og ikke må rengøres for ofte - brug en særlig linoleumspleje for at passe godt på dit bord.


Hvis dit kontor har en fælles køkken og toilet, kan i bruge papir håndklæder i stedet for almindelige håndklæder. Det beskytter også mod at sprede bakterier.


Stressende situationer på arbejdspladsen

Problem: Stress kan være et stort problem på arbejdspladsen, og er sådan et helt kapitel for sig. Uanset hvordan dine daglige fysiske aktiviteter er på jobbet, kan de der er eksperter på jobbet, bruge denne aktivitet til at minimere stress. Hvis du er lænket til et skrivebord det meste af dagen, vil det være endnu mere sandsynligt, at have stress relaterede udbrud.


Omkring en sjettedel af alle ansatte, sagde at vrede og frustration på arbejde har ført til skader på materialer eller ejendom. Ifølge Reuters var der 2% -3% af arbejdstagerne indrømmede at have skubbet eller været ”fysiske” overfor nogen på deres arbejde. Hvis vi ser på tendensen i et støre målestok, hvor der i USA er omkring 100 millioner mennesker på arbejdsmarkedet, så er det så mange som 3 millioner mennesker der har været udsat for dette.


Derudover har omkring 22% af de amerikanske arbejdstagere, været drevet til tårer på grund af stress på arbejdspladsen. 9% siger, at stress har ført til fysisk voldelige situationer. Det er rigtigt mange problemer.


Forebyggelse: Mindre stressfaktorer kan håndteres med vejrtrækning og afslapningsteknikker ved dit skrivebord eller en pause uden for kontoret. Mens nogle konflikter kan have brug for mægling af en uvildigt part. Men til at begynde med er det jo ledelsen, der overordnet sætter regler og retningslinjer - både for arbejdsmiljø, trivsel og håndtering af stress relaterede hændelser.


Tro det eller ej, men faktisk er computerspil blevet foreslået som en metode til at lette stress på arbejdspladsen i henhold til CareerBuilder.com. Dette er jo slået an i en del softwarevirksomheder og vil vinde mere indpas i takt med at arbejdsstyrken bliver yngre. Så du skal nok vænne dig til at din kollega slår et par ”Orker” ihjel på sin pc, efter han lige har været til en venlig samtale hos chefen.