Kontorindretning på den nemme måde

Hvordan undgår jeg solpletter på min bordplade?

Sidst opdateret: 28 Okt 2021
Undgå solpletter på din nye bordplade

Har du fået en lys solplet på den nye bordplade? Øv! Heldigvis har vi nogle gode råd til, hvordan du kan forebygge dem.

ur ikonLæsetid: 2 min.

Det nye hæve sænke bord er taget i brug, og man har fået indrettet sig på dit nye kontor. PC skærmen og bordlampen har fundet sin plads. 14 dage senere flytter vi lige lampen for at tørre støv af på bordpladen, og opdager så en stor hvid plet - lige der hvor bordlampen har stået. Øv...


Alle møbler og bordplader der er lavet i træ finér med lakeret overflade er desværre modtagelige for dette. Alle bordplader der i dag produceres er lavet med mindst tre lag lak. Det er bl.a. det der er med til at påvirke at bordpladen ændres farven.


Hos Dencon arbejdes der med vandbaseret UV lak, som er mindst mulig modtagelige overfor lys. Desuden lægges der med en lakvalse et ekstra lag topcoat hen over alle lakerede bordplader. Dette giver pladerne en unik modstandsdygtighed overfor lys og ridser. Hos Teknologisk Institut har man givet overflade karakteren 5 (på en skala fra 0-5) i styrke og modstand overfor ridser.


Men selv efter årtiers udvikling indenfor lakering og produktion af bordplader, er det stadig et problem med nye møblers følsomhed overfor sollys. Det er derfor vigtigt, at der ikke står noget som helst på bordet, det samme sted længere tid ad gangen. De første 2-4 uger efter du har fået dit nye bord, så er det vigtigt at du flytter rundt din skærm, tastatur, bordlamper - og ja selv en lille post-it, der er kløbet fast til bordpladen kan give lyse mørker.


Sådan undgår du solpletter på bordpladen


Det vedste du kan gøre er at tømme bordet helt, når weekenden nærmer sig. Lad solen bage ned på bordet, så bordpladen kan tage imod så meget sollys som muligt. Hvis det er muligt, så gør det lige inden en ferie.


Hvordan forebygger jeg solpletter på mit bord?


Hvis skaden er sket, så er det vigtigt at det lyse område kommer så meget frem i lyset som muligt. Det kan gøres ved at flytte eksempelvis bordlampen rundt i cirker omkring pletten, så den rykkes en halv placering hver eneste dag.


Alternativet er at du kan dække hele bordpladen af med et stykke pap, hvor du skærer et tilsvarende hul. Tro os, det vil gøre underværker på din bordplade. Men forvent at det kan tage alt fra 3-12 måneder før solpletten er helt væk.