Kontorindretning på den nemme måde

Guide: Sådan indretter du dit hjemmekontor

Sidst opdateret: 18 Okt 2022
Sådan indretter du dit hjemmekontor

Få de bedste bud på, hvordan du skaber et behageligt og produktivt hjemmekontor.


ur ikonLæsetid: 5 min.

Hvad end du er freelancer, selvstændig, en ansat som arbejder hjemmefra et par gange om ugen, eller bare overvejer at lave et lille hjemmekontor - så kan du roligt læse videre og få en masse inspiration til indretningen af din hjemmearbejdsplads.

Vi har udvalgt de møbler, der egner sig bedst til hjemmekontoret lige her: kontormøbler til hjemmearbejdspladsen.

Du kan også klikke her for at se vores udvalg af kontorstole til hjemmekontor.


Her får du 7 konkrete tips til at indrette dit hjemmekontor

Det er vigtigt at skabe en behagelig og inspirerende arbejdsoase, hvor du kan fordybe dig i dine arbejdsopgaver. Der findes ingen facit til, hvordan du bør indrette dit hjemmekontor. Alle har forskellige præferencer, og derfor er formålet med denne guide at inspirere dig med nogle gode idéer.


Samtidig skal hjemmekontoret også fungere som en ergonomisk arbejdsplads. Derfor vil der være et par ting, du skal være opmærksom på, inden du går i gang med at indrette.

 

1. Det gælder om at skabe en ramme for dit arbejde derhjemme

Umiddelbart kan det godt virke som om, det er for overflødigt at have et hjemmekontor, når trådløst internet åbner op for muligheden for at arbejde i sofaen, sengen, ved spisebordet eller på terrassen. Men det kan hurtigt føre til, at du får nogle uhensigtsmæssige arbejdsstillinger.


Hold hjemmekontor og bolig adskilt

Ofte er udfordringen ved at indrette et hjemmekontor, at bolig og kontor ikke er adskilt. Det kan være svært at koncentrere sig, hvis man føler sig "hjemme". De mange forstyrrende elementer i hjemmet kan gå ind og forstyrre din koncentration og dermed produktivitet. Man skal helst føle, at man befinder sig på arbejde i et produktivt miljø.


Hvis du ikke har muligheden for at holde hjemmekontoret separat fra resten af hjemmet, er der mulighed for at sætte en skærmvæg op. Det betyder, at du kan dele rummet fysisk op. Skærmvægge er en nem og fleksibel løsning og bruges ofte som en skillevæg eller rumdeler


Hvis du bruger dit hjemme kontor som deltids- eller fultidsarbejde, så bør du overveje, hvor du vil placere din hjemmearbejdsplads. Hvis det er muligt, så sørg for at placere hjemmekontoret et sted, hvor du ikke kan se det. På denne måde undgår du, at tænke på arbejde heletiden. Når du holder fri, så bør du holde fri. Manglende hvile kan føre til stress eller søvnbesvær. Hvile er ikke kun i form af søvn, men er også i høj grad i form af pauser - hvor vi ikke tænker på arbejde. Det er individuelt, hvor meget hvile vi hver især har brug for. Du bør sætte nogle grænse for dig selv, hvornår du skal holde fri.

 

2. Før du går i gang med din hjemme kontorindretning

Når du skal begynde at indrette dit kontor med kontormøbler, bør du altid have dit behov og arbejdsopgaver i tankerne. Især, når du skal investere i et nyt skrivebord, så bør du overveje, hvilket materiale bordpladen skal bestå af.


Hvis du skal arbejde på computeren eller foretage noget skrivearbejde, vil en bordplade i glas være ideelt. Men hvis du skal bruge skrivebordet til kreativt arbejde såsom maling, modelbyggeri eller syning, så kræves det en mere modstandsdygtige bordplade. Vi anbefaler laminat til dit arbejdsbord, da det giver en robust og rengøringsvenlig bordplade.


Derimod, hvis du ønsker en antibakteriel overflade til dit skrivebord, så anbefaler vi Linoleum.


Læs også: Hvilke materialer skal jeg vælge til mine kontormøbler?


Ved du på forhånd, at du kommer til at tilbringe flere timer ved skrivebordet, så skal du overveje en ekstra gang om, det ikke ville være bedre med et hæve sænkebord til hjemmekontoret. Et højde justerbart bord giver dig mulighed for at variere din arbejdsstilling i løbet af dagen, hvilket er med til at fremme din blodcirkulation og velbefindende.

 

Det er usundt at sidde for meget ned!
Studier viser, at stillesiddende adfærd leder til livstilsrelaterede sygdomme. Brugen af et hæve sænke bord kan reducere stillesiddende adfærd markant og forbedre vores daglige velbefindende. Når du rejser dig fra din kontorstol, aktiverer du musklerne, som tænder for de faktorer, der er vigtige for et godt helbred.


I stående position tillader den naturlige runding på rygraden, at kroppen opnår en belastningsbalance. Stillesiddende adfærd forårsager en konstant komprimering på spinalskiverne, som kan medvirke til en for tidlig nedslidning.

 


Små handlinger giver store gevinster

Når det er sagt at for meget stillesiddende arbejde er negativt for dit helbred, så betyder det IKKE, at du skal stå op hele dagen. Dette kan belaste dine ben. Generelt handler det om, at du skal variere din arbejdsstilling. Så du veksler mellem at sidde ned og stå op. Du skal sørge for at indføre små bevægelse ind i din arbejdsdag. Hvis du har et hæve sænkebord, kan du starte med at køre bordet op, når du møder ind. På denne måde får du skabt en god rutine.


Variation i din arbejdstilling hemmeligheden på en succesopskrift til det bedste arbejdsforhold.


Rådet er ganske simpelt og lige til, men desværre er det også noget der hurtigt kan komme i glemmebogen i løbet af sin arbejdsdag - især hvis man har haft en hektisk og travl dag. Derfor kan det være nødvendigt at supplere med ergonomiske tilbehør, som kan være med til at sikre, at du får en ergonomisk arbejdstilling.

 

3. Indret dit hjemmekontor med farver

Farver påvirker vores velbefindende og kreativitet, når vi opholder os i timevis på kontoret. Derfor bør du nøje overveje, hvilke farver du vælger til arbejdsrummet.


Sørg for at indrette kontoret lyst, så selv på de mørkeste vinterdage, vil det ikke virke for dystert at være på kontoret og arbejde. Vælg varme og dæmpende farver, så farverne i rummet ikke forstyrrer øjet.


Hvis du ikke vil i gang med den helt store malerspand og pensel, har du også mulighed for at sætte kulør på hjemmekontoret med farverige møbler. Et eksempel er opbevaringsløsninger er Delta reoler. Delta serien vil giver dig en masse muligheder for at skræddersy din helt egen reol med de farver du ønsker dig på kryds og tværs.

 

4. Den ideelle belysning på hjemmekontoret


Belysningen på hjemmearbejdspladsen er vigtigt. Forkert eller mangelfuld belysning kan gøre, at du anstrenger dine øjne. Det vil i sidste ende give hovedpine.


Det bedste lys opnås ved at kombinere dagslyset med kunstigt lys på kontoret. Den bedste placering er at sidde med siden til vinduet. Sørg for at der er kraftige gardiner, rullegardiner eller persienner til de dage, hvor der er kraftig sollys, så de ikke kommer til at genere dig i arbejdstiden.


Investér i en god bordlampe, som kan give dig et godt og koncentreret belysning på skrivebordet. Du kan også med fordel kombinere din arbejdslampe med en loftlampe, som kan være med til at skabe en fin lysspredning.

De bedste arbejdsbetingelser


Der findes flere forskellige bordlamper på markedet. Nogle lamper er kun beregnet til det ene formål, mens andre belysning er mere fleksible der kan tilpasses efter behov. Du skal altid tage udgangspunkt i dit eget behov og arbejde. Tag vores bordlampe test og bliv klogere på, hvilke lampe der passer bedst til dig og din hjemmearbejdsplads.


Læs også:  Sådan vælger du den rigtige bordlampe til skrivebordet

 

5. Gør plads til de gode idéer på hjemmearbejdspladsen

Det kan være rart at have et bestemt sted, hvor dine idéer kan få frit løb. Tavler som whiteboards eller glastavler er ideelle til det formål. Her kan du samle alt inspiration og idéer i et sted. Med en tavle kan du hurtigt skabe et overblik over dine arbejdsopgaver.

Mood Fabric Wall glastavle


De fleste tror at whiteboards og glastavler er kun beregnet som et opslagstavle, men faktisk kan de også benyttes som en indretningselement i kontorindretningen. Glastavler fås i dag i flere farver, hvilket giver uendenlige muligheder for at lege med farve og skabe et tema til dit hjemmekontor.

Mood Silk glastavle

Mood Silk glastavle

4.456,-
3.787,60
DU SPARER 668,40
Mood Flow glastavle

Mood Flow glastavle

796,-
676,60
DU SPARER 119,40
Whiteboard Air

Whiteboard Air

3.084,-
2.621,40
DU SPARER 462,60
Mood Glastavle

Mood Glastavle

2.296,-
1.951,60
DU SPARER 344,40


Går du efter den helt simple hvide opslagstavle, hvor du har brug for at hænge billeder eller dokumenter op? Et whiteboard med en magnestisk overflade giver dig disse muligheder. Whiteboardtavlen kan bruges til en række opstillinger og præsentationer.


Læs også:  Sådan vælger du den rigtige whiteboard tavle

 

6. Valg og placering af kontormøbler

Der er ikke noget, der er værre end at sidde foran computeren i flere timer i træk på en dårlig stol, der enten er for stort eller lille. Mange benytter f. eks. spisestolen, når de skal arbejder foran computeren i flere timer. Det er ikke særlig hensigtsmæssig, da en spisestol er ikke beregnet til, at man skal sidde der behageligt i flere timer. Derfor findes der også rigtige mange forskellige ergonomiske kontorstole til forskellige behov.


Læs også: Sådan vælger du den bedste kontorstol


Fakta er, at dit valg og placering af kontormøbler i hjemmet har en kæmpe indflydelse på dig og den samlede oplevelse af hjemmekontoret. Skån din ryg og krop ved at investere i gode ergonomiske kontormøbler fra start af, så du får en hensigtsmæssig arbejdstilling og dermed undgår ryg- og nakkesmerter samt andre kontorsygdomme.


Ergonomiske kontormøbler omfatter skriveborde, kontorstole og balancebræt, hvor formålet er at give personer, der bruger mange timer foran en computer den rette støtte samt de bedste arbejdsbetingelser.


Når du skal placere dit skrivebord, så sørg for at placere bordet med fronten mod et vindue eller ude i rummet. På denne måde får du udnyttet dagslyset bedst muligt.

 

7. Skab helhed på hjemmearbejdspladsen

Det kan være svært at forene rummets forskellige elementer. Men heldigvis har vi et godt indretningstips til dig. Du kan indrette dit kontor med et løst gulvtæppe, så du kan samle kontorindretningen og skabe helhed i rummet.


Har du et lyst rum, kan du sagtens vælge et mørkt tæppe. Derimod, hvis du gerne vil have en masser liv og farver på hjemmekontoret, kan du vælge et tæppe med mere spræl på. Runde farverige gulvtæpper kan give et farvesplash på det bare gulv, som din indretning mangler. Du kan med fordel kombinere forskellige former og farver for at skabe dynamik i indretningen af din hjemmearbejdsplads.

Epoca moss tæppe


Et tæppe behøver ikke altid være firkantet. Gulvtæppets former kan ændre udtrykket i rummet. Det fantastiske ved et rundt og løs tæppe kan bløde en stram indretningsstil op og gøre indretningen lidt mere personligt.

Tæpper kan også være med til at forbedre akustikken i rummet, og dermed skabe et roligt arbejdsmiljø. Det er en stor fordel, hvis du har arbejdsopgaver, der kræver meget koncentration. Udvalgte tæpper kan også bruges som et stoleunderlag.

 

Køb kontormøbler via bruttolønsordning og opnå en række fordele

Flere lønmodtagere arbejder hjemmefra. Jo flere timer, desto større krav stilles der til dit hjemmekontor med f. eks. kontormøbler og overholdelse af arbejdsmiljøloven.


Langt de færreste hjemmekontorer opfylder kravene til et fradragsberettiget hjemmekontor. Der er en række krav, som i praksis er meget svære at overholde. Det er bl.a.:

  • Det givne rum må kun bruges til erhvervsrelaterede aktiviteter
  • Kontoret skal som udgangspunkt have egen indgang
  • Rummet må ikke indeholder møbler, som er egnet til privat brug


MEN...

  • Kontormøbler til indretning af hjemmekontor er ikke skattepligtigt personalegode
  • Møblerne kan købes og betales ud af medarbejderens bruttoløn
  • Virksomheden kan også vælge at stille dem til rådighed uden beskatning


Vil du høre mere om, hvordan du får en skattefri hjemmekontor på bruttolønsordning?

Læs mere:
Hjemmekontor på bruttolønsordning

 

Ofte stillede spørgsmål


Hvor effektivt er et hjemmekontor?

Adskillelige studier har vist at et hjemmekontor er ret effektivt at have. Du skal have et sted, hvor du kan koncentrere dig om dine arbejdsopgaver. Samtidig skal du også have de rette kontormøbler til rådighed, så du undgår uhensigtsmæssige arbejdstillinger.


Hvordan fungerer et hjemmekontor?

Et hjemmekontor skal fungere som en hjemmearbejdsplads, hvor du kan koncentrere dig om dine arbejdsopgaver. Det gælder om at holde hjemmekontor og bolig adskilt, så du undgår forstyrrelser i arbejdstiden.


Hvordan indretter man sit hjemmekontor bedst?

Indret dit hjemmekontor efter dine arbejdsopgaver og behov. Ved du allerede nu, at du skal tilbringe flere timer ved skrivebordet, så anbefaler vi at du får et hæve sænkebord til hjemmekontoret og en ergonomisk kontorstol.


Hvilket skrivebord er bedst til hjemmekontor?

Hvis du skal sidde ned i flere timer ved skrivebordet, så anbefaler vi et hæve sænkebord til hjemmekontoret. Med et højdejusterbart skrivebord giver det dig mulighed for at variere din arbejdstilling i løbet ad dagen, så du øger din blodcirkulation og produktivitet.


Hjemmekontor og skattefradrag

Der er mange fordele for medarbejder og arbejdsgiver ved at vælge en bruttolønsordning, når der skal anskaffes nye kontormøbler til hjemmearbejdspladsen. Møbler som personalegode er ikke skattepligtige. Vi kan hjælpe dig med at komme i gang med en bruttolønsaftale.